Rabarberkaka med crunchy topping

Efter att ha startat dagen med ett riktigt bra benpass och sedan spenderat några timmar slappandes i värmeböljan utomhus blev kroppen trött på den gassande solen. Vad gör man då? 

Går in såklart, och på vägen tar jag med mig några rabarber från gården för att experimentera i köket. Resultatet blev denna magiska, somriga rabarberkaka med vanilj, citron och ett knaprigt strössel som pricket över i:et! 

 
  • 230 g vita bönor, avrunna och sköljda (svarta funkar också) 
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 2 msk stevia (motsvarar 2 msk socker)
  • 2 ägg
  • 2 äggvitor
  • 2 msk honung
  • 8 dadlar
  • 1/2 tsk smörarom (kan uteslutas men ger god smörig smak) 

 

Sätt ugnen på 165 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbara kanter, fetta sidorna och botten med kokkosolja. Mixa ovanstående ingredienser till en slät puré. Tillsätt sedan (utom rabarber!):

  • 4-5 msk havregrynsmjöl
  • 6 msk alpro kokkosmjölk eller annan mjölk
  • 2 tsk rivet citronskal (apelsinskal är också gott, men smaken blir såklart annorlunda) 
  • 2 msk kokkosolja, flytande
  • 2 msk kvarg
  • 2 msk osötad äppelmos
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 liter rabarber skurna i slantar. 

Mixa igen och rör i rabarberslantarna. Häll sedan smeten i den fettade formen. Skrapa ur så mycket smet ur mixern som du kan,  men du behöver inte skölja ur mixern inför nästa steg, utan låt “resterna” vara kvar.

  • 1 dl valnötter
  • 1 grovrivet äpple
  • 1 dl crunchy müsli (jag använde hemmagjord granola) 
  • 1 msk kokkosolja 
  • 2 msk honung
  • 2 msk stevia eller annan sötning
  • 1 tsk kanel

Släng ner valnötterna i mixern och mixa snabbt till ett “crunch”. Ner med nöthacket i en bunke tillsammans med övriga ingredienser. Gegga ihop och fördela ovanpå smeten i formen, använd en gaffel och tryck gärna ner det lite. In högt upp i ugnen (så får crunchet lite yta och blir riktigt knaprigt!) och grädda i 20-25 minuter om du vill ha den lite härligt kladdig i mitten. Låt kakan svalna något innan du skär upp den. God att äta både lite småvarm men även kall från kylskåpet. Serveras gärna med jordgubbar och valfri vaniljsås, mums! 

Jag använde svarta bönor eftersom vita bönor inte fanns hemma. Det funkade utmärkt, men jag föredrar vita, dom ger lite mer fluff och kakan blir ljusare, som ni ser på bilden var min aningen mörkare än normalt, den ser nästan ut att vara lite bränd. Men jag garanterar er, det var den inte! 

 

 




Kom ihåg mig?