Müsli i MÄNGDER
Min knapriga hemgjorda müsli är något jag inte klarar mig utan. Jag bara måste ha en burk i skafferiet för att kunna toppa frukost, mellanmål och kvällsfika med dom där goda, cruchiga havrebitarna. Dom passar verkligen till allt och gör måltiderna ännu godare. Efter måga müsliplåtar gjorda under de senaste åren känner jag att jag nu experimenterat fram mitt absoluta favoritrecept. Krispig, lagom söt, lätt kryddig, vacker för ögat, mättande och framför allt, man får MYCKET av det goda. Vi snackar alltså både kvalitet och kvantitet. Låter väl bra?

En av många goda måltider jag haft med min favvomüsli.
2 STORA BURKAR UNDERBAR MÜSLI
7 dl havregryn
5 dl rågflingor
1,5 dl vetegroddar
0,5 dl krossade linfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl hackade valnötter
4-5 msk malen kanel
1 tsk kardemumma
2 stora grovrivna äpplen
1 stor grovriven morot
2 ägg
Sätt på ugnen på 175°C. Blanda ihop alla ingredienser ovan på en stor plåt. Gärna med händerna, än om det är kladdigt. Rör sedan ihop följande igrendienser till en jämn vätska:
2 msk smält kokosolja
0,5 dl vatten
3 msk honung
0,75 dl koncentrerad äppelsaft
Ringla över müsliblandningen och massera in det ordentligt. Om du får för stora müslibitar så delar du dom men fingrarna till önskad storlek. Skjut in långt ner i ugnen. Håll koll och rör om ungefär var 20:e minut. Grädda i 2 timmar. Sedan kan man (om man har tid) sänka temperaturen till 125°C och låta stå i 2 timmar till så blir denna ännu knaprigare! På den lägre temperaturen behöver man inte röra om så ofta, en gång i timmen räcker. När müslin känns hård och lagom gräddad stänger du av ugnen men låter müslin stå kvar i ugnen och svalna, gärna över natten. Flytta över i burkar på morgonen och njut av en god frukost toppad med müslI! Sedan kan man ju även baka med müslin, müslibars, matiga muffins med müsli, listan kan göras lång...
Så enkelt var det att göra sin egen müsli, och så bra är det att det är en rejäl laddning så att den räcker länge.