Nötsmör

Efter några misslyckade försök har jag äntligen lyckats. Lyckats med att göra det där perfekta nötsmöret som är krämigt, smakrikt, lite salt och bara helt underbart. 
 
Mina tre första försök var en besvikelse. Jag fick inte den där krämiga, mjuka smeten jag tänkt mig. Den blev snarare en kompakt gryning massa som var ätbar, men inte i närheten av vad jag åstadkom med mitt senaste nötsmör. Vid mitt tredje försök insåg jag vad jag gjorde för fel. Att droppa i lite vatten för att få konsistensen rinnigare gav motsats effekt och förstörde konsistensen, det gjorde den grynig och tråkig. När jag istället gjorde det simpelt och enbart använde mig av fröer, nötter och salt blev resultatet perfekt. 



Det roliga med att göra eget nötsmör (förutom att det är väldigt gott och känns extra bra när man vet att det är gjort på bra råvaror) är att man kan kombinera de smaker man själv tycker om bäst. 

I mitt fall blev det en blandning av följande:
Pumpakärnor
Sötmandel
Caschewnötter

Rosta i en torr stekpanna med salt tills de är gyllenbruna. Låt svalna något innan du mixar i en matberedare, tillsätt lite mer salt. Mixa mixa mixa, här måste man ha tålamod för det tar tid innan dem krämiga konsistensen kommer fram. När du tror att du har mixat färdigt, mixa lite till. då får du den perfekta mjuka smeten. Avsluta med att blanda i lite hackade nötter/fröer i slutet om du vill ha ett crunchy nötsmör. Förvara i en ren, tät burk i kylen. Håller i några veckor. 
 


 
 
 
 
 



Kom ihåg mig?